Ansamblul "Octavian Goga"


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIX - XX
Importanta: A
Cod LMI: CJ-II-a-A-07568
Adresa: 5
Localitate: sat CIUCEA; comuna CIUCEA
Judet: Cluj
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Jul-2009

Castelul de la Ciucea a fost construit in stil neogotic la sfarsitul secolului al XIX-lea de Miklos Boncza, socrul poetului Ady Endre.
Dupa moartea poetului Ady Endre, vaduva acestuia, Berta, ii ofera lui Octavian Goga, un foarte bun prieten al poetului maghiar, domeniul de la Ciucea.
In perioada 1921-1926 castelul a fost etajat si extins, fatadele fiind tratate in maniera brancoveneasca, iar pavilioanele restaurate, denumite ulterior "Casa Endre" si "Casa Alba".
Domeniul s-a largit prin cumpararea unui teren aflat in proprietatea bisericii reformate.
Pavilionul principal cuprinde la parter salonul de primire, sufrageria, "Salonul galben" si biblioteca de periodice.
La etaj se ajunge printr-o scara de lemn sculptat. Aici se afla salonul de muzica, biroul de lucru, biblioteca si dormitorul.
Pavilionul "Casa Ady Endre", amplasat la intrare, pe partea stanga a domeniului, are trei spatii expozitionale destinate memoriei poetului maghiar, care a locuit aici intre anii 1915-1917.
La pavilionul "Casa Alba", cu portic din sase coloane patrate, se ajunge urcand 11 trepte. Cele sase camere gazduiesc un muzeu etnografic cu exponate din toata tara.
Langa pavilionul "Manastire", se afla o biserica de lemn, construita in stil maramuresan in secolul al XVI-lea si adusa din satul Galpaia, judetul Salaj, in anul 1939, de Veturia Goga, sotia poetului Octavian Goga.
In 1995 s-a deschis aici o manastire de maici, care poarta hramul "Nasterea Maicii Domnului".
Mausoleul a fost realizat dupa planurule arhitectului G.M.Cantacuzino si decoratiile Norei Steriade. Constructia in care odihnesc sotii Goga, este din beton armat, placat cu marmura si mozaic de Murano, executat de insasi Veturia Goga, pe parcursul a 20 de ani. In anul 1966, Veturia Goga a donat statului roman intregul complex de la Ciucea, cu conditia ca el sa devina muzeu memorial.
(dupa "Castele si Cetati din Transilvania: judetul Cluj" de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica si Gabriela Popa)